Första tillståndet för assisterat självmord i Italien

29 november 2021

I Italien har en 43-årig förlamad man fått de regionala hälsomyndigheternas godkännande för att avsluta sitt eget liv. Det innebär att landet är på väg mot sitt första fall av lagligt assisterat självmord.

Mannen, som omnämns allmänt som Mario, blev förlamad efter en trafikolycka för tio år sedan. Han hade ursprungligen beslutat att ta sig till en dödshjälpsklinik i Schweiz men bestämde sig sedan att driva sitt ärende vidare i Italien. Den dödshjälpsförespråkande organisationen Luca Coscioni Association stödde den 14 månader långa juridiska processen.

Enligt Luca Coscioni Association skulle det senaste beslutet från hälsomyndighetens etiska nämnd i den italienska regionen Marche bana väg för Marios assisterade självmord. Det återstår dock att bestämma hur det skall genomföras. Nämndens bedömning, som tidningen Corriere della Sera har fått tillgång till, gör gällande att Mario är mentalt frisk och lider av outhärdlig fysisk och psykisk smärta.

Dödshjälp är fortfarande inte laglig i Italien. Landets författningsdomstol dömde 2019 i ett fall där en förlamad man fördes till en dödshjälpsklinik i Schweiz av Luca Coscioni Associationen. Domstolen slog fast att assisterat självmord är tillåtet när patienten kan fatta beslut och lider av outhärdligt smärta, vilket i praktiken legaliserade dödshjälp. Läs mer >> 

Ett prejudikat

Landets hälso- och sjukvårdssystem saknar dock administrativ organisation som skulle göra det möjligt att begära assisterat självmord. Marios fall är det första sedan författningsdomstolens beslut, och kan därför utgöra ett prejudikat.

Dödshjälpsförespråkare har under tiden Marios fall drevs i domstol samlat in över en miljon underskrifter för en planerad folkomröstning i frågan. I augusti skickade Mario ett brev till hälsominister Roberto Speranza där han skrev att han led av "ständigt tilltagande smärta" och att han hade lika stor rätt att avsluta sitt lidande som han hade rätt till behandling. Ett lagförslag om dödshjälp skulle möta starkt motstånd från katolska kyrkan och en del politiker. Läs mer >> 

Kampanjen för att legalisera dödshjälp drivs vidare i Italien. Den 8 oktober överlämnades underskrifterna till högsta domstolen. I januari kommer frågan att avgöras i författningsdomstolen, som, om den anser att den kan godkännas, kommer att fastställa ett datum för en folkomröstning mellan den 15 april och den 15 juni 2022.

Källor: Politico (www.politico.eu), Corriere della Sera (www.corriere.it) och Referendum (referendum.eutanasialegale.it)