Hollywood och Bollywood gör film om surrogatmammor

01 september 2021

Etiskt tunga ämnen tas ibland upp inom populärkulturen. Nu är det två nya långfilmer, amerikanska The Surrogate och indiska Mimi, som ger tankeväckande insyn i de moraliska dilemman som hänger ihop med surrogatmoderskap när graviditeten inte går som planerat.

Den amerikanska filmen The Surrogate handlar om Jess, som är en ung välutbildad svart kvinna som är missnöjd med sitt jobb. Hon bestämmer sig för att bli surrogatmamma åt ett homosexuellt par. Allt är ordnat och det finns ett kontrakt. Männen skall täcka sjukvårdskostnaderna och Jess avstår från sina föräldrarättigheter.

— De är föräldrarna; jag är bara kärlet, säger hon.

Downs syndrom

En ultraljudsundersökning visar att det finns en potentiell sannolikhet att barnet har Downs syndrom. Plötsligt är de två männen inte så angelägna om att få barnet. Jess däremot lär sig alltmer om föräldraskap till barn med Downs Syndrom och funderar på att behålla barnet.

Den indiska filmen Mimi är en musikkomedi som, trots att den är en typisk Bollywoodproduktion, berör några av de svåra etiska kärnfrågorna som omger surrogatmoderskap.

Abort

Handlingen är enkel. Ett amerikanskt par besöker Rajasthan, slås av dansaren Mimis skönhet och övertalar henne att skriva ett surrogatkontrakt. Men när ultraljudsundersökningen visar att barnet har Downs syndrom beordrar paret henne att göra abort. Likt Jess i den amerikanska filmen vill Mimi behålla barnet. Pojken föds utan Downs syndrom och det amerikanska paret erbjuder sig att adoptera honom – men Mimi vägrar.

Filmen har kritiserats för att ha tagit ställning emot abort. "Mimi [...] är ett försök att rulla det indiska samhället årtionden tillbaka, genom att den fördömer kvinnans rätt att välja abort som är laglig i Indien sedan 1971", skriver en filmkritiker.

Båda filmerna kan ses som viktiga bidrag till att förstå hur surrogatmoderskap uppfattas i det moderna samhället.

Källor: The Guardian (www.theguardian.com) och BioEdge (www.bioedge.org)