Internationella kvinnodagen missbrukas för att driva abortfrågan

08 mars 2021

Internationella kvinnodagen, som firas den 8 mars och som ursprungligen instiftades för att driva frågan om kvinnors rösträtt missbrukas idag för att propagera för den så kallade "aborträtten". Detta enligt den tyska organisationen Bundesverband Lebensrecht.

Sveriges kvinnolobby i samarbete med Amnesty uppmärksammar den Internationella kvinnodagen "med att lyfta frågan om kvinnors rätt att bestämma över sin kropp i relation till aborträtten". Man vill "lyfta frågan om konsekvenserna av abortförbud för kvinnor i världen men även om aborträttens ställning i Sverige, Europa och världen idag", skriver de på sin hemsida. Även RFSU bjuder på event med "quiz och videos med fokus på abort".

Det är den sortens initiativ Bundesverband Lebensrecht syftar på när de hävdar att den Internationella kvinnodagen utnyttjas för att marknadsföra ideologier snarare än att verkligen arbeta för kvinnors jämställdhet. Det kvinnor över hela världen saknar framför allt är tillgång till utbildning, tillgång till rent dricksvatten, respekt och jämställdhet i samhället och i familjen. De saknar också möjligheter att själva bestämma över sin karriär och äktenskap, samt mycket mer, påpekar Alexandra Maria Linder, ordförande för Bundesverband Lebensrecht i ett pressmeddelande.

Ingen bryr sig om dessa offer

Att kvinnor från fattiga familjer i Indien eller Thailand, som i fertil ålder utnyttjas till att med påtagliga hälsorisker vara gravida med barn som har genetisk släktskap till rika vita par från industriländer, är kvinnohatande och rasistiskt. Och man tjänar mycket pengar på det, i Indien inbringar till exempel surrogatmoderskap över två miljarder dollar per år. Läs mer >> 

Alexandra Maria Linder uppmärksammar vidare de selektiva aborter av flickor som görs enbart på grund av deras kön. Dessa är vanligt förekommande i många länder och resulterar i ett oroande, socialt skadligt överskott av män, till exempel i Kina och Sydkorea. I länder som Nepal, Bangladesh, Albanien, Georgien, Kirgizistan, Armenien, Azerbajdzjan, Hongkong, Montenegro, Taiwan, Tunisien och Vietnam har försök misslyckats att begränsa denna praxis genom att förbjuda ultraljudsbilder. Det enda faktumet att ha "fel" kön har sedan 1970-talet kostat upp till 200 miljoner flickor deras liv innan de föddes. De "könsselektiva aborter" är en brutal förvägran till liv före födseln, som är utbredd över hela världen. Feminister och liknande organisationer bryr sig inte om dessa offer. Offer är även de flickor och kvinnor som tvingades till abort. Den blinda ideologin om ett förmodat självbestämmande på bekostnad av andra människoliv blir så mycket viktigare, beklagar Alexandra Maria Linder.

Livsfientliga ideologier

När läkare från Kenya rapporterar att de har obegränsad tillgång till aborter men inga sterila sprutor eller bandage, bör man tänka om. När kvinnor i Accra i Ghana erbjuds preventivmedel och abortpiller till skydd mot sexuellt våld istället för åtgärder som verkligen skyddar mot sexuellt våld är det ren cynism. Det är mycket talande, anser Alexandra Maria Linder, att det enligt Världshälsoorganisationen globalt görs över 73 miljoner aborter årligen och man som botemedel kräver "säkra aborter" istället för sociala alternativ till skydd för kvinnor och barns hälsa.

Hon menar vidare att det är på tiden att endast tillåta organisationer att verka i dessa länder om de erbjuder verkliga, hållbara åtgärder för att stärka kvinnor. Organisationer som propagerar kvinnoföraktande och livsfientliga ideologier bör inte få utrymme och finansiering i dessa länder, anser Bundesverband Lebensrecht. Läs mer >> 

Källor: Sveriges kvinnolobby (sverigeskvinnolobby.se), RFSU (www.rfsu.se) och Bundesverband Lebensrecht (www.bundesverband-lebensrecht.de)