Kinas nya trebarnspolitik är inget att fira, anser kvinnorättsaktivist

09 juni 2021

Kinas nya trebarnspolitik skall vara svaret på problemen med en alltmer åldrande befolkning. Men kvinnorättsrörelsen är kritisk. Det finns inget att fira när befolkningskontrollen fortsätter i Kina, säger Reggie Littlejohn, grundare och ordförande för organisationen Women's Rights Without Frontiers.

Media över hela välden har rapporterat om att Kinas kommunistparti nu skall tillåta tre barn per par.

Målet med Kinas nya barnpolitik är att förbättra landets befolkningsstruktur och bemöta problemen med den åldrande befolkningen. Läs mer >> Men kvinnorättsaktivisten Reggie Littlejohn, är starkt kritisk till den nya politiken.

I ett uttalande konstaterar hon att Kinas övergång från tvåbarnspolitik till trebarnspolitik inte är något att fira. Kina bör i stället avskaffa all påtvingad befolkningskontroll, menar hon, då det inte är kommunistpartiets uppgift att påtvinga par eller ensamstående kvinnor att skaffa barn eller bestämma  antalet barn per familj.

Grova kränkningar

Hon påpekar vidare att trebarnspolitiken håller "livmoderpolisen" sysselsatt. Den kommer även i fortsättningen att kontrollera kvinnors fertilitet och antalet barn som föds, och straffa dem som blir "olagligt gravida". En rapport från Radio Free Asia från 2020 gör gällande att "i genomsnitt åtta miljoner graviditeter avbryts i Kina varje år, eftersom de faller utanför den tillåtna gränsen" för hur många barn man får ha. Den nya trebarnspolicyn gäller endast "par", varför ensamstående kvinnor fortfarande riskerar tvångsaborter. Dessa grova kränkningar av kvinnors rättigheter och mänskliga rättigheter måste omedelbart stoppas, kräver Reggie Littlejohn. Läs mer >> 

Hon undrar vidare om den nya trebarnspolitiken endast gäller han-kineser eller också uigurerna och andra minoriteter i regionen Xinjiang. Enligt rapporter är för många barn i familjen ofta en anledning till att människor, om de inte kan betala böterna, skickas till uppfostringsläger. Polisen letar igenom hemmen på jakt efter gömda barn. Reggie Littlejohn undrar om kommunistpartiet med den nya trebarnspolicyn kommer att släppa uiguriska föräldrar, som fängslats på grund av att de hade tre barn.

Babyboomen uteblev

Reggie Littlejohn varnar också för att trebarnspolitiken inte kommer att förändra den skeva könsfördelningen i landet som beror på att man föredrar att få söner. Läs mer >> Att så få par i Kina vill haett andrabarn av båda könen beror till stor del på höga kostnader. Därför uteblev den förväntade babyboomen vid övergången från ett- till tvåbarnspolitiken 2016. Läs mer >> 

Kinas födelsetal har sjunkit till det lägsta på flera årtionden och landet står nu inför en demografisk kris på grund av den snabbt åldrande befolkningen. Övergången till trebarnspolitiken är en alltför obetydlig åtgärd för att avhjälpa detta, och kommer för sent för att avvärja den överhängande katastrofen, varnar Reggie Littlejohn.

Kinas tvångsaborter tog fart under 1980-talet. Anledningen var kommunistpartiets "ettbarnspolitik" som infördes för att bromsa befolkningstillväxten och stärka den ekonomiska tillväxten. Statstjänstemännen använde ofta brutala metoder för att tvinga kvinnor till abort eller sterilisering.

Källor: Independent Catholic News (www.indcatholicnews.com), Women's Rights Without Frontiers (www.womensrightswithoutfrontiers.org), The New York Times (www.nytimes.com)