Läkare får inte hjälpa kvinnor som ångrar aborten

15 juni 2021

I Storbritannien har en läkare fått förbud mot att försöka rädda ofödda barn om en kvinna ångrar sig efter att hon intagit abortpiller. Under pandemin infördes bruket med att skicka utskrivna abortpiller med post hem till kvinnorna.

Under Storbritanniens första nedstängning pga. covid-19-pandemin infördes abort via telemedicin och abortpillren började skickas ut till abortsökande kvinnor med posten. Läs mer >> Kvinnan får därmed inte direkt träffa läkare innan en abort, utan är ensam i hemmet när hon intar abortläkemedlen och när fostret utstöts. Läs mer >> 

Det har hänt att kvinnor har ångrat sitt impulsiva abortbeslut så snart de hade tagit det första pillret. Den brittiska läkaren Dermot Kearney har då förskrivit progesteron, ett hormon för behandling av naturliga missfall, i ett försök att ändra den aborterande effekten av Mifepristone. Detta är en s.k. off label-förskrivning av progesteron.

Dermot Kearney hävdar att 38 av 73 kvinnor lyckades behålla sina barn.

Abortorganisation klagar

Abortorganisationen MSI Reproductive Choices, tidigare känd som Marie Stopes International, lämnade in ett klagomål (läs mer >>) till Brittisk General Medical Council, som registrerar och övervakar läkare i Storbritannien över off label-förskrivningen av progesteron. Läkaren har fått order om att inte längre förskriva progesteron för att rädda aborterade barn. Han får dock fortsätta att praktisera som kardiolog och akutläkare.

Vid ett kommande förhör kommer flera berörda kvinnor att vittna till förmån för Dermot Kearney:

— Utan Dr Kearneys hjälp hade alternativet varit hemskt. Jag skulle inte ha kunnat förlåta mig själv. Jag skulle vara full av skuld och skam över vad jag gjort under resten av mitt liv. Han var så stödjande, medkännande och inte dömande. Och det nämndes inget om religion, berättar en av de berörda kvinnorna.

Andrea Williams från den brittiska organisationen Christian Concern är mycket kritiskt till beslutet från Brittisk General Medical Council:

— Här har man förbjudit en läkare att rädda liv och ge kvinnor förstklassigt professionellt stöd i en krissituation. Det blir mycket fel när man förbjuder en läkare att rädda barns liv i en tid då vi får höra att vi måste göra allt för att rädda liv under en coronapandemi, säger Andrea Williams.

Källor: The Daily Mail (www.dailymail.co.uk), Christian Concern (christianconcern.com) och BioEdge (www.bioedge.org)