Ledare för nederländsk dödshjälpgrupp häktad efter illegal dödshjälp

05 oktober 2021

Ordföranden för den nederländska organisationen Coöperatie Laatste Wil, som arbetar för människors rätt att få hjälp att avsluta sina liv, har häktats. I Nederländerna är det olagligt för den som inte är läkare att hjälpa till vid självmord.

Enligt åklagaren misstänks den 73-årige mannen för "medverkan i en kriminell organisation vars syfte är att begå och/eller planera brottet assisterat självmord".

År 2002 blev Nederländerna det första landet i världen att legalisera dödshjälp och läkarassisterat självmord, på strikta villkor. Det är olagligt för den som inte är läkare att hjälpa en person att ta sitt liv.

Åklagarna har inte gått ut med namnet på den häktade, men den organisation som han leder, Coöperatie Laatste Wil (CLW), bekräftade att det handlar om organisationens ordförande, Jos van Wijk.

Organisationen beklagar åklagarmyndighetens beslut att häkta ordföranden: "Sedan starten 2013 har CLW medvetet agerat inom lagens ramar". Man uppger att man "ser fram emot det fortsatta förfarandet med tillförsikt".

Fler gripanden

I Nederländerna har det i flera år förts en debatt om möjligheten att legalisera assisterat självmord som ett sätt att ge människor kontroll över den sista fasen i livet och tillåta utdelning av substanser tillmänniskor som vill avsluta sina liv. Enligt CLW är majoriteten av den nederländska befolkningen för en legalisering. Men politikerna är djupt splittrade, samtidigt som CLW, som säger sig ha över 26 500 medlemmar, driver på en lagändring.

I april inledde organisationen ett civilrättsligt mål mot den nederländska staten med hänvisning till att regeringen, enligt CLW, "agerar olagligt genom att förneka sina medborgare rätten att dö med värdighet under egen kontroll". Fallet förväntas ta upp av domstol under nästa år.

I juli lät åklagare häkta en 28-årig man från staden Eindhoven, som enligt medieuppgifter är medlem i CWL och misstänkt för att ha givit en "misstänkt substans" till minst sex personer som använde det för att ta sina liv.

Källor: DutchNews (www.dutchnews.nl), Independet (www.independent.co.uk) och Deutsche Welle (www.dw.com)