Påve Franciskus: mänskligt liv hanteras som "avfall"

04 oktober 2021

Vid ett tal till Påvliga akademin för livet fördömde påve Franciskus abort och dödshjälp som en del av dagens "slit-och-slängkultur", som han menar leder till att barn dödas och äldre människor utsorteras.

— Barn, som vi inte vill välkomna, kastas bort genom abort och dödas direkt. Idag har det blivit något fullt normalt, en ond praxis, sade påven Franciskus den 27 september i ett direktsänt tal till ledamöter i Påvliga akademin för livet.

— Är det rätt att eliminera, att ta ett människoliv för att lösa ett problem? Är det rätt att anlita en mördare för att lösa ett problem? Mord, det är vad abort verkligen är, kommenterade påven.

Påve Franciskus sade vidare att de äldre idag också betraktas som "avfallsmaterial" och "oanvändbara" i dagens "slit-och-släng kultur".

— Men de är vår civilisations visdomsrötter, och den civilisationen kastar bort dem, beklagade påven.

"Förnekar hoppet"

— Ja, på många håll finns det också en lag om 'dold dödshjälp', som jag kallar det. Det är den som får människor att säga: 'Mediciner är dyra, det behövs bara halva dosen, men det innebär att man förkortar de äldres liv.

Påven tillade att både abort och dödshjälp "säger nej till hoppet", genom att förinta "hoppet hos barnen som ger oss det liv som håller oss i gång och det hopp som finns i de rötter som de äldre ger oss". Han underströk att katolska universitet och sjukhus aldrig får slå in på den vägen som på så många håll blivit en vanlig praxis.

— Det är nämligen en väg som vi inte kan beträda sa påven.

Det var för andra gången inom en månad som påve Franciskus uttalade sig så starkt om abort. Under en presskonferens på flyget från Slovakien den 15 september sade påven upprepade gånger att "abort är mord" och jämförde acceptansen av aborter med att "acceptera mord som begås varje dag".

Källa: Catholic News Agency (www.catholicnewsagency.com)