Schweiz godkänner dödshjälpsmaskin

08 december 2021

Schweiz har godkänt en självmordsmaskin, som har uppfunnits av dödshjälpsförespråkaren Philip Nitschke. I Sarco-maskinen trycker patienten själv på knappen för att avsluta sitt liv. Nu ska maskinen ut på den europeiska dödshjälpmarknaden.

Nyheten med maskinen är att patienten avslutar sitt liv i en 3D-printad kapsel.  I Schweiz kräver lagen att en läkare ger flytande natriumpentobarbital, vilket gör att patienten efter några minuter somnar, hamnar i koma och slutligen dör. Det krävs även en psykiatrisk utvärdering för att säkerställa att personen har mental kapacitet och klarhet att meddela att han eller hon vill dö.

Nitschkes dödshjälpsmaskin angriper självmordsprocessen och begreppet självmord på ett annat sätt, varför det krävdes ett särskilt godkännande från myndigheternas sida för att maskinen skulle få tas i bruk.

— Maskinen kan ställas vart som helst. I en idyllisk utomhusmiljö eller i lokalerna för en organisation som hjälper med assisterat självmord. Personen stiger in i kapseln och lägger sig ner. Det är mycket bekvämt. Man får ett antal frågor och när man har svarat på dem trycker man på knappen inne i kapseln varpå mekanismen aktiveras, förklarar Nischke för Swissinfo.

Vill "avmedicinera dödsprocessen"

Kapseln är kopplad till en utrustning som översvämmar den med kväve och snabbt sänker syrehalten från 21 till en procent. Man uppges känna sig lite desorienterad och euforisk innan man förlorar medvetandet. Det hela tar ungefär 30 sekunder. Döden sker till följd av syre- och koldioxidbrist.

— Det finns ingen risk för panik och kvävningskänsla, försäkrar Philip Nischke.

Den före detta läkaren och grundaren av dödshjälpsorganisationen Exit International vill "avmedicinera" dödsprocessen. Läs mer >> En psykologisk utvärdering anser han som onödig. Istället vill han utveckla ett screeningssystem, som med hjälp av artificiell intelligens bedömer patientens kapacitet.

— Naturligtvis förekommer det en hel del skepsis, särskilt från psykiatrins sida. Men vår ursprungliga konceptuella idé är att personen skulle få göra ett test på nätet och få en kod för att med den få tillgång till Sarco, säger Philip Nischke.

Sarco finns i två prototyper, varav den ena finns på Museum for Sepulchral Culture i Kassel i Tyskland. Den andra är undanställd då den inte är "estetiskt tilltalande". Nischke är angelägen om att få skicka en tredje till Schweiz nu när det inte längre finns några rättsliga hinder.

Källa: SwissInfo (www.swissinfo.ch)