Skulle aborteras – nu börjar han skolan

14 september 2021

Davey Bates mamma stod emot läkarnas påtryckningar om att abortera honom. Nu är han fyra år gammal och redo att börja skolan.

Sami och Paul från West Yorkshire i Storbritannien fick beskedet att den ofödde Davey inte skulle överleva pga. ett medfött diafragmabråck. Det är ett allvarligt tillstånd när ett hål i diafragman gör att tarmarna kan komma in i bröstkorgen, vilket hindrar lungorna från att utvecklas. Fem gånger fick de rådet av läkarna att göra abort, då de förutspådde att Davey endast har 15 procent chans att överleva.

Trots ihärdiga uppmaningar var Daveys föräldrar fast beslutna att han skulle få födas, opereras och få en chans att kämpa för sitt liv. Nu är de glada att de vägrade göra abort. Davey är ett friskt barn redo att börja i skolan.

— Vi hade möten och undersökningar var tredje vecka, och nästan alla läkare rådde oss att avsluta graviditeten. Det verkade helt enkelt omöjligt att han skulle kunna överleva utanför min livmoder, men vi kunde inte leva med oss själva om vi inte gav honom åtminstone en chans, berättar Daveys mamma för tidningen The Daily Mail.

”Stoltaste mamman”

Den 18 juli 2017 föddes Davey på Leeds General Hospital. Efter en komplicerad – men framgångsrik –operation direkt efter födseln fick han efter tre veckor på sjukhuset komma hem med sina föräldrar. Han har sedan dess utvecklats bra.

— Jag kommer att vara den stoltaste mamman på jorden när jag vinkar av honom vid skolporten. Efter allt han har gått igenom är det något vi aldrig trodde skulle bli av. Jag är inte säker på att jag kommer att kunna hålla tårarna borta, säger mamman.

— Daveys berättelse belyser de enorma, oacceptabla påtryckningar som vårdpersonal utsätter gravida för när ett medicinskt problem uppstår. Daveys föräldrar valde livet och kan nu inte föreställa sig ett liv utan honom, säger en talesperson från den brittiska organisationen Society for the Protection of Unborn Children, SPUC.

Källor: MyNewsdesk (www.mynewsdesk.com), The Daily Mail (www.dailymail.co.uk) och SPUC (www.spuc.org.uk)