Stort möte för livet i Berlin

22 september 2021

Uppskattningsvis 4 500 personer deltog i den årliga marschen för livet i Berlin i lördags. Marschen vände sig mot abort, dödshjälp och forskning på embryonala stamceller.  Det tyska förbundsrådet röstade dagen innan för att det även fortsättningsvis skall vara förbjudet att göra reklam för abort i landet.

Marschen för livet är en av Tysklands största manifestationer. Med kors och ballonger tågade deltagarna genom Berlins centrum – för 17:e året i rad.

På en banderoll stod det: "För ett Europa utan abort och eutanasi". Den sammanslutning bestående av 15 organisationer som stod bakom evenemanget, Bundesverband Lebensrecht (BVL), uppskattar antalet deltagare till ca 4 500 personer. Omkring 1 000 poliser ledsagade marschen och en mindre grupp från feministiska rörelser hade samlats i närheten för att istället kräva enklare tillgång till aborter i hela Tyskland.

Medlemmar av den tyska biskopskonferensen (DBK) deltog också i marschen. Katolska kyrkan är kritisk mot att Europaparlamentet kallar tillgången till abort för en mänsklig rättighet. Läs mer >> 

Alexandra Maria Linder, ordförande för BVL, berättade att hennes rörelse för livet har kunnat "uppnå mycket" under de senaste åren. Hon pekade även på att det inte finns någon majoritet i förbundsrådet för att avskaffa landets lagstadgade förbud mot reklam för aborter. Läs mer >> 

Ingen majoritet

Under den pågående valkampanjen har nästan alla tyska partier tagit upp abortfrågan. De partier som är representerade i förbundsdagen, med undantag för kristdemokraterna (CDU/CSU) och alternativ för Tyskland (AfD), kräver att paragraf 219a stryks utan ersättning. Socialdemokraterna, vänstern och de gröna vill inte bara avskaffa reklamförbudet, utan kämpar också för att hela paragraf 218 – förbudet mot aborter – skall strykas ur den tyska brottsbalken.

Den nuvarande paragrafen var en kompromisslösning efter Tysklands återförening 1995. Innehållsmässigt står det att abort visserligen är generellt förbjuden i Tyskland under de tre första graviditetsmånaderna, men att den är straffri under vissa omständigheter. Detta innebär bland annat att den gravida kvinnan först skall få rådgivning på ett rådgivningscenter som sedan utfärdar ett intyg.

Vid en omröstning i förra veckan röstade förbundsrådet för att hålla fast vid förbudet mot abortreklam.

Marschen för livet avslutades med en ekumenisk gudstjänst, som leddes av den katolska biskopen i Görlitz, Wolfgang Ipolt, och den serbisk-ortodoxa prästen Veljko Gacic från Berlin. Under gudstjänsten talade biskop Ipolt bland annat om den rätt till abort som krävs av EU-parlamentet och om assisterat självmord.

Källor: Die Zeit (www.zeit.de), Der Tagesspiegel (www.tagesspiegel.de) och Deutsche Welle (www.dw.com)