Tyst minut för Argentinas bortaborterade barn

11 januari 2021

Medan media i Sverige jublade över Argentinas nya abortlag reagerade grannländernas regeringar i regionen mera negativt. I Paraguay höll kongressen en tyst minut för alla barn vilkas liv kommer att gå förlorade genom abort.

Argentina legaliserade abort till och med graviditetsvecka 14 med röstsiffrorna 38-29 vid en omröstning i senaten i slutet av december. Läs mer >> Dessutom röstade senatorerna för ett lagförslag som kallas "1000-dagarsplanen", som skall ge gravida och unga mammor bättre hälso- och sjukvård.

Abortförespråkare har kämpat för en lagändring i landet flera år. Legaliseringen kommer två år efter att senatorerna röstade mot att legalisera abort. Läs mer >> President Fernández hade gjort den nya abortlagen till ett av sina vallöften. "Jag är katolik men jag måste lagstifta för alla", argumenterade han. Presidenten kallar abort fram till graviditetsvecka 14 för en folkhälsofråga, eftersom "varje år cirka 38 000 kvinnor" behöver sjukhusvård pga. illegala aborter. Läs mer >> 

Abortförespråkare jublar

Amnesty International kallar legaliseringen för en seger för ”mänskliga rättigheter” och ett tecken på den katolska kyrkans avtagande makt:

– Rörelsen i Argentina har varit en inspiration. När samhällena blir mer progressiva, och där den katolska kyrkan får mindre makt, skapas möjligheter för stater att erkänna att abort är en mänsklig rättighet, säger Erika Guevara-Rosas, Amerikachef på Amnesty International till The Tablet.

Kritik från katolska kyrkan

Påve Franciskus har inte involverat sig i sitt hemlands abortdebatt men han svarade med ett handskrivet brev till åtta kvinnor från Shanty-städerna i Buenos Aires, vilka hade klagat över att deras döttrar växer upp i tron att de saknar rätt att få barn, eftersom de är fattiga: "Vår röst för de ofödda barnen hörs aldrig ... Vår verklighet som kvinnor, som tagit sig igenom livets utmaningar tillsammans med våra barn, överskuggas av de kvinnor som påstår att de för vår talan, men som inte vill lyssna på oss", skriver kvinnorna. I sitt svar skriver påven bland annat att abort är "en fråga om mänsklig etik" och han frågar även om det "är rätt att eliminera ett mänskligt liv för att lösa ett problem? Är det rätt att hyra en torped för att lösa ett problem?" Läs mer >> 

Kritik från grannarna

Kort efter att senaten hade röstat för att legalisera abort höll representanthuset i grannlandet Paraguay en tyst minut för "de barn som kommer att dö":

Jag ber om en minuts tystnad för de tusentals argentinska bröder och systrars liv som kommer att förloras, redan innan de föds, pga. det beslut som fattats av grannlandets senat, sade kongressledamoten Raúl Latorre.

Kongressledamot Basilio Núñez anser att det "som har hänt i Argentina är en tragedi" och påminde om att Paraguays representanthus har förklarat sig vara pro-life och pro-family.

Även Brasiliens president Jair Bolsonaro är mycket kritisk till det argentinska beslutet:

Tyvärr godkände Argentina abort fram till graviditetsvecka 14. Enligt min åsikt är abort mord på en försvarslös person. Så länge det hänger på mig kommer abort aldrig att godkännas i Brasilien, sade Jair Bolsonaro i ett tal.

Förutom i Argentina har även Uruguay, Guyana och Kuba, samt Mexikos huvudstad Mexiko City fri abort. Grannlandet Chile tillåter abort i vissa fall. Läs mer >> 

Källor: The Tablet (www.thetablet.co.uk), 7News (7news.com.au), Reuters (www.reuters.com), BBC (www.bbc.com) och The Catholic Telegraph (www.thecatholictelegraph.com)