Världens mest för tidigt födda barn infört i Guinness rekordbok

24 november 2021

Curtis Zy-Keith Means föddes den 5 juli 2020 i graviditetsvecka 21 plus en dag. Enligt mamman lever han och utvecklas väl. Pojken föddes exakt en månad efter världens tidigare mest för tidigt födda barn. Hans vistelse i mammans mage blev en dag kortare än föregångarens, vilket har noterats i Guinness rekordbok.

Curtis beräknade födelsedag var den 11 november 2020. När han föddes vägde han bara 420 gram, vilket är ungefär lika mycket som en genomsnittlig fotboll, förklarar Guinness rekordbok.

— Vårdpersonalen berättade för mig att de normalt inte håller barn i den åldern vid liv. Det var mycket stressigt, säger mamman Michelle Butler. Läs mer >> 

Trots den extremt låga överlevnadschansen svarade Curtis bra på behandlingen och blev starkare för varje dag som gick. Tvillingsystern C'Asya Means svarade inte på samma sätt på de livsuppehållande åtgärderna och avled bara en dag efter födseln.

Överlevnadsförmåga hos för tidigt födda

Tack vare den medicinska teknikens utveckling blir det allt vanligare att för tidigt födda barn överlever utanför livmodern. Läs mer >> För Curtis Zy-Keith Means fanns det många utmaningar på vägen och han behövde vård dygnet runt under många månader. För de allra flesta för tidigt födda barn som föds så här tidigt är överlevnadschanserna försvinnande små. Det är detta som gör Curtis återhämtning än mer exceptionell.

— Siffrorna säger att barn i den här åldern inte överlever. Mammans fråga till mig var: 'Kan vi ge mina barn en chans?', berättar neonatalläkaren Brian Sims för Guinness rekordbok. Han var den jourhavande läkare, som övervakade tvillingarnas förlossning vid universitetssjukhuset i Birmingham i Alabama, och blev involverad i Curtis efterföljande vård.

Fler överlevare

Efter cirka nio månaders vård på neonatalavdelningen förklarades Curtis vara tillräckligt frisk för att få åka hem den 6 april 2021. Han firade sin första födelsedag den 5 juli och var den dagen det tidigast födda barnet i världen som överlevt.

— Han visade att han reagerade på syre, hans hjärtfrekvens steg, hans värden steg. Han gav oss mycket positiv feedback om att han ville överleva. Jag har arbetat med neonatalvård i nästan 20 år men har aldrig sett ett så ungt barn vara så stark som han var... Det var något speciellt med Curtis, säger Brian Sims.

Exakt en månad innan Curtis, den 5 juni 2020, föddes den tidigare rekordhållaren Richard Hutchinson från Wisconsin i graviditetsvecka 21 och två dagar.

Rekordet hade fram till dess hållits i 34 år av James Elgin Gill från Ottawa i Ontario i Kanada. Han föddes den 20 maj 1987 i graviditetsvecka 21 och fem dagar. I Fulda i Tyskland föddes den 7 november 2010 Frieda Mangold, också i graviditetsvecka 21 och fem dagar. Läs mer >> 

Källor: Guinness rekordbok (www.guinnessworldrecords.com) och CareUk (care.org.uk)