Ytterligare en idrottare med Downs syndrom på väg att få en titel

19 maj 2021

Amy Bockerstette är den första golfaren med Downs syndrom som tävlar i ett nationellt collegemästerskap för Paradise Valley Community College i Arizona.

Amy Bockerstette är ingen nybörjare inom golfvärlden. På gymnasiet blev hon den första personen med Downs syndrom som kvalificerade sig för Arizona State High School-turneringen, en prestation hon uppnådde två gånger. Hon fick sedan ett idrottstipendium till Paradise Valley Community College för golf. Hon har också tävlat i Special Olympics där hon fick stor medieuppmärksamhet.

— Jag minns att jag sa när hon var fem eller sex år gammal att det här barnet gör att människor förändras. Hon har den sortens kärlek och ljus över sig vart än hon går, säger Amys pappa till nyhetstjänsten Associated Press.

Att tro på sig själv

Den 22-åriga Amy Bockerstette har under sitt liv provat på olika idrottsgrenar, som bowling, simning basketboll, baseboll och fotboll. Men det är golf som hon utmärker sig i på ett särskilt sätt. Vid en nationell kongress om Downs Syndrom var hon en av talarna och förklarade att hennes ”superkraft är självförtroende och en tro på sig själv”.

Att hon kunde bli så bra på golf beror på hennes förmåga att fokusera och ignorera trycket runt omkring sig:

— Det är så Amy är. Hon blir inte nervös. Ju större ögonblick desto mer trivs hon. Det finns många exempel på det i hennes liv, säger hennes pappa.

Respekt har tidigare rapporterat om personer med Downs syndrom som har åstadkommit ovanliga idrottsprestationer. Läs mer >>

Och förra året blev Éléonore Laloux den första kvinnan med Downs syndrom kommunalpolitiker i Arras i nordöstra Frankrike. Läs mer >>

Källor: ESPN (www.espn.com) och Live Action (www.liveaction.org)