Han begär dödshjälp pga. klimatångest

13 juni 2022

Den 68-åriga Howard Breen från Vancouver i Kanada har ansökt om läkarassisterat självmord, inte därför att han är obotligt sjuk och nära döden, utan därför att han upplever extremt psykiskt lidande på grund av klimatförändringarna. År 2017 diagnostiserade hans läkare honom med klinisk klimatångest och biosfärrelaterad depression.

— Det försvagar mig. Den depression som jag känner kring sakernas tillstånd och min oförmåga att inte vara orolig för mina barns framtid är ett stort bekymmer för mig, säger Howard Breen till nyhetstjänsten Vice.

Howard Breen är miljöaktivist och medlem av det internationella systemkritiska nätverket Extinction Rebellion. Han hävdar att hans ansökan inte är ett publicitetsjippo. När Breen för första gången ansökte om dödshjälp i februari 2021 var han orolig för att klimatförändringarna eller covid-19 skulle döda honom. Hans ansökan avslogs, trots stöd från allmänläkaren och familjen.

För att få dödshjälp måste två oberoende läkare bedöma Breen. Han berättar för media att läkarna inte ansåg klimatångest vara en "acceptabel, tillåten sjukdom" för att kunna få dödshjälp.

Klimatångest

Klimatångest sägs dock vara verklig bland kanadensare, särskilt efter förra årets värmebölja och skogsbränder. Tidigare i år hävdade organisationerna Climate Change and Mental Health Alliance att värmeböljan ökade ångesten med 13 procent.

När Kanada legaliserade läkarassisterat självmord 2016 gällde det endast för patienter i livets slutskede. Men lagen utökades för att kunna ge "en fridfull död om de bestämmer sig för att deras situation inte längre anses vara uthärdlig, oavsett närhet till döden", som justitieminister David Lametti uttryckte det. Läs mer >> Vissa kanadensare utan obotliga sjukdomar har redan fått tillgång till dödshjälp. Läs mer >> 

Klimatångest erkänns ännu inte som psykisk sjukdom av American Psychiatric Association, vars diagnostiska manual Kanada använder. Det finns dock krafter som verkar för att ändra detta.

Källor: BioeEdge (bioedge.org) och Vice (www.vice.com)