Mali: Nio friska barn efter en naturlig graviditet

11 maj 2022

I dagarna firade Mohammed VI, Oumar, Elhadji, Bah, Kadidia, Fatouma, Hawa, Adama och Oumou Arby sin första födelsedag på ett sjukhus i Marocko. Det är världens första flerbördsgraviditet där nio barn som kommit till på naturlig väg har överlevt och är friska.

De stolta föräldrarna berättar sin historia för nyhetstjänsten BBC Afrique. Pappa Abdelkader Arby, som är officer i Malis armé, säger att barnen kryper runt, några kan sitta upp och några till och med gå om de håller i något. På andra håll hade risken för fosterreduktion varit överhängande för att säkerställa mammans hälsa. Den 26-åriga mamma Halima Cissé är dock frisk och lycklig.

— Det är inte lätt, men det är fantastiskt. Även om det är tröttsamt ibland är vi lättade när vi ser på alla barn, som är vid utmärkt hälsa, berättar pappa Abdelkader Arby.

Inte sju, utan nio

I familjen ingår den treåriga dottern Souda. Mamma Halima Cissé flögs den 4 maj förra året från Timbuktu i Mali till Ain Borja-kliniken i Casablanca, Marocko, inför förlossningen. Ultraljudet hade visat att det skulle vara sju barn, men till allas förvåning föddes nio, fyra pojkar och fem flickor. De föddes i graviditetsvecka 30 genom kejsarsnitt.

— De har alla sin unika personlighet. Några är tysta, medan andra för mer oväsen och gråter mycket. Några vill bli burna hela tiden. De är alla väldigt olika, vilket är helt normalt, berättar pappan.

Enligt Guinness rekordbok är Halima Cissés nio barn det största antalet som överlevt en graviditet. Det har funnits två andra med lika många barn, som dock alla dog.

Det tidigare rekordet innehades av Nadya Suleman, en ensamstående amerikansk kvinna, som blev känd över hela världen som Octomom då hon 2009 födde åttlingar. Hennes barn blev – i motsats till Halima Cissés – till genom konstgjord befruktning, ivf, varpå läkaren uteslöts ur läkarsällskapet American Society for Reproductive Medicine.

Källor: MercatorNet (mercatornet.com) och BBCNews (www.bbc.com)