Portugals president har återigen fått dödshjälpslagen på sitt bord

15 december 2022

Portugals parlament har nu röstat för femte gången på fyra år för att legalisera dödshjälp. Lagförslaget, som presidenten redan har lagt in sitt veto mot två gånger, kan fortfarande ha en krokig väg att gå innan det blir lag.

Debatten om att göra läkarassisterat självmord lagligt i Portugal inleddes 2018, då parlamentet förkastade ett lagförslag. Men i januari 2021 antog parlamentet det första lagförslaget och president Marcelo Rebelo de Sousa lade sitt veto på grund av ”inte tillräckligt precisa begrepp”. Läs mer >> 

Efter den femte omröstningen med 126 mot 84 röster får presidenten, vars motstånd mot dödshjälp är allmänt känt, lagförslaget återigen på sitt bord. Han kan antingen underteckna det som lag, lägga in sitt veto igen eller skicka det till författningsdomstolen.

”Hot mot mänskligheten”

Lagförslaget hade korrigerat presidentens tidigare anmärkningar och anger nu att människor skall få begära dödshjälp när de befinner sig ”i en situation av intensivt lidande, med en slutgiltig skada av yttersta allvarlighetsgrad eller en allvarlig och obotlig sjukdom”. Läs mer >> 

Begreppet ”dödlig sjukdom” har tagits bort, en tidsfrist på två månader har införts mellan godkännandet av en begäran och utförandet och psykologiskt stöd har gjorts obligatoriskt.

Portugals biskopskonferens är kritiskt mot lagförslaget och beskriver det som ett ”allvarligt hot mot mänskligheten”. Kardinal José Tolentino Mendonça, chef för Vatikanens Dicasteriet för kultur och utbildning, kallar förslaget för ett "nederlag för civilisationen, som inte bara är ledsamt och oroande för troende, utan även många icke-troende". Dödshjälp, fortsätter han, "ger en felaktig syn på vad samhället kan bidra till en människas liv som bör stödjas från början till slut". Läs mer >> Om dödshjälp avkriminaliseras blir Portugal det sjätte EU-landet att tillåta detta.

Källor: Reuters (www.reuters.com), The Tablet (www.thetablet.co.uk) och BBCNews (www.bbc.com)