Sorgliga surrogathistorier för att påverka lagstiftning

07 november 2022

Ett irländskt par vars trillingar föddes för tidigt i Kenya har inte kunnat ta hem barnen på grund av obetalda vårdräkningar. Nu använder de sin historia för att trycka på Irland att legalisera surrogatmoderskap.

Paret betalade 50 000 euro till en surrogatagentur i Nairobi i Kenya för att få barn genom surrogatmoderskap. I början av september föddes tre flickor och paret informerades om att de måste betala ytterligare avgifter innan de kunde ta barnen hem till Irland.

– Vi blev direkt ombedda att betala mer pengar. Varningsklockorna började ringa i mitt huvud. Jag visste inte vad som pågick. De ville ha 16 000 euro extra som inte fanns med i kontraktet. Det fanns också fler vårdräkningar, säger Edward O’Reilly till den irländska pressen.

Han berättar vidare att agenturen var ovillig att uppge sjukhusets namn utan betalning, så det tog några timmar innan paret kunde hitta rätt sjukhus. På plats informerades de om ytterligare krav på 12 000 euro i sjukhusräkningar för barnens mediciner och mat, samt 11 000 euro för att betala vårdpersonalen.

Saknar lagstiftning

– Under de följande dagarna fick vi reda på att sjukhusräkningarna inte var betalda. Flickorna behövde stanna på sjukhus i flera veckor, eftersom de var för tidigt födda och hade flera komplikationer. Jag vände mig till Irlands ambassad och bad om hjälp, men förgäves, säger Edward O’Reilly.

Utan möjlighet att betala räkningarna och utan andra alternativ tvingades paret efter sex veckor att återvända till Irland för att samla ihop pengar. De inrättade en fond och samlade in över 35 000 euro samt anlitade rättshjälp.

– Vi är inte det första paret som drabbas av detta och vi kommer inte att bli det sista. Irland måste ändra sin lagstiftning för surrogatmoderskap för att först och främst skydda barnen och deras föräldrar. Människor som vi borde inte behöva åka utomlands. Vi borde ha kunnat gå igenom surrogatmoderskapsprocessen här på Irland, kräver Edward O’Reilly.

Kenya har ingen lagstiftning som reglerar surrogatmoderskap. Irland har inte heller någon lagstiftning om surrogatmoderskap. Enligt gällande lag är surrogatmodern barnets juridiska mor och vårdnadshavare. Detta gäller även om hon inte är barnets biologiska mor.

Källor: NewsTalk (www.newstalk.com), The Independent (www.independent.ie), Citizens information (www.citizensinformation.ie) och Irish Mirror (www.irishmirror.ie)