Storbritanniens parlament säger nej till assisterat självmord – igen

29 mars 2022

Det brittiska överhuset, House of Lords, avslog ett ändringsförslag som skulle ha tvingat regeringen att lägga fram en lag om assisterat självmord inom ett år. De katolska biskoparna tackar medlemmar i sin kyrka för deras arbete mot lagförslaget.

Storbritanniens överhus röstade i mitten av månaden nej till ett ändringsförslag till ett lagförslag om en reform av hälso- och sjukvården, som skulle leda till legalisering av assisterat självmord i England och Wales. Ändringen, som förkastades med röstsiffrorna 179–145, var den tolfte gången på 25 år som ett lagförslag om assisterat självmord har röstats ner i det brittiska parlamentet.

Ändringsförslaget skulle ha tvingat regeringen att lägga fram ett lagförslag om att ”tillåta terminalt sjuka, mentalt kompetenta vuxna att lagligt avsluta sina liv med läkarhjälp” inom ett år efter det att vårdreformen trätt i kraft. Läs mer >> 

Ytterligare ett lagförslag för läkarassisterat självmord behandlas av parlamentet, den bedömning som görs är att eftersom regeringen inte står bakom förslaget kommer det troligen inte att tas upp till omröstning.

— Överhuset har nu otvetydigt avvisat det senaste försöket att införa radikala lagar om assisterat självmord. Med tanke på att dödshjälpsförespråkare säger sig ha mer stöd i överhuset än i underhuset, är detta ett tydligt bevis på att assisterat självmord varken har någon dynamik eller stöd, säger parlamentsledamoten Danny Kruger.

Biskopar mot assisterat självmord

Den katolska biskopskonferensen i England och Wales har varit en uttalad motståndare till att legalisera assisterat självmord. I höstas tackade biskop John Sherrington, ansvarig för livsfrågor vid biskopskonferensen, katoliker för att de skrivit till ledamöterna i överhuset och bett dem rösta nej till lagförslaget om dödshjälp. Läs mer >> 

”Den katolska kyrkan är tydligt med att vi aldrig kan hjälpa till med att ta livet av en annan person, även om denne begär det. Allt liv är heligt från befruktningen till den naturliga döden, och vi upprepar vårt krav på investeringar i den palliativa vården. Vi uppmanar till hjälp att leva och inte till hjälp att begå självmord”, skriver biskop John Sherrington.

Andra företrädare för trossamfund har anslutit sig katolska kyrkan mot lagstiftningen om assisterat självmord. I oktober förra året undertecknade den anglikanske ärkebiskopen av Canterbury Justin Welby och överrabbinen Ephraim Mirvis ett gemensamt brev tillsammans med kardinal Vincent Nichols där de uttryckte sin ”djupa oro” över lagförslaget för dödshjälp.

Källor: The Tablet (www.thetablet.co.uk), Aleteia (aleteia.org) och Catholic Bishops' Conference of England and Wales (www.cbcew.org.uk)