Ukrainas blomstrande surrogatmoderskapsindustri mitt i Rysslands invasion

07 mars 2022

När nu ryska styrkor attackerar Ukrainas huvudstad Kiev strömmar unga och gamla människor in i underjordiska skyddsrum. Bland dem finns surrogatmammor, en del av landets blomstrande fertilitetsindustri.

Ukraina är det näst populäraste resmålet efter USA för utländska par som söker en surrogatmamma, enligt surrogatorganisationen Growing Families. Uppskattningsvis 2 000 till 2 500 barn föds genom surrogatmoderskap i Ukraina varje år. Minst 1 500 par, som bor i USA, Storbritannien, Irland, Australien och andra länder, har surrogatmammor och frysta embryon på kliniker i Ukraina, enligt Sam Everingham, chef för Growing Families. Läs mer >> 

Enligt European Society of Human Reproduction and Embryology, ett medlemsorgan för fertilitetskliniker som är verksamma i EU, finns det minst 33 privata och fem statliga fertilitetskliniker i Ukraina. Majoriteten ligger i Kiev, som just nu är Rysslands främsta måltavla. Vad som händer med de frysta embryona om strömmen går är ovisst liksom hur surrogatmammorna har det i avlägsna byar. Kommer de att få medicinsk vård? Ukrainas regering verkar förbereda sig för ett brutalt och destruktivt stadskrig i huvudstaden.

Skyddsrum

En del kliniker med filialer i det närliggande Georgien – som också är ett centrum för surrogatmoderskap – skulle vilja överföra sina frysta embryon från Ukraina till Georgien. Men deras chanser är små för tillfället, då luftrummet över Ukraina är stängt på grund av hotet mot den civila luftfarten och inte heller den 39 timmar långa färjan från Chornomorsk till Batumi går.

Fertilitetsklinikerna får nu ta emot en mängd samtal från blivande föräldrar utanför Ukraina som desperat vill uppdateras om sina surrogatmammor. I väntan på kriget har några kliniker vidtagit åtgärder för att garantera sina surrogatmammors säkerhet genom att transportera dem till landets västra regioner. BioTexCom, en fertilitetsklinik i Kiev, har till och med byggt ett skyddsrum för att skydda sina surrogatmammor och barnen. Skyddsrummet är utrustat med gasmasker, sovsäckar, matkonserver och spjälsängar. Företaget uppmanar sina kunder att meddela lämplig EU-gräns där de skulle kunna ta emot barnet.

Vad som bidragit till Ukrainas popularitet för surrogatmoderskap är att det är lätt att hitta kvinnor som är beredda att donera sina ägg och donatorn får förbli anonym. Läs mer >> Sam Everingham från Growing Families arbetar för närvarande med minst 23 par som har en gravid surrogatmamma i Ukraina.

Källor: BioEdge (bioedge.org), Quartz (qz.com), BioTexCom (biotexcom.com) och European Society of Human Reproduction and Embryology (www.eshre.eu)