Barnmorska från Sydsudan får pris av Påvliga akademin för livet

08 mars 2023

Magdalen Awor, en hängiven barnmorska och sjuksköterska i Sydsudan, är årets mottagare av det prestigefyllda priset ”Guardian of Life Award”. Priset delades ut av Påvliga akademin för livet i Rom i februari.

Magdalen Awor utbildar barnmorskor och sjuksköterskor i världens yngsta land, Sydsudan, sedan tretton år tillbaka. För närvarande är hon stationerad på Rumbek State Hospital, en offentlig vårdinrättning som delvis stöds av organisationen Läkare för Afrika CUAMM:

— Jag svävar på moln. Hittills har jag inga ord för att visa hur lycklig jag är. Det här är något jag aldrig hade förväntat mig. Som sjuksköterska och barnmorska i Sydsudan arbetar jag i det stilla med det jag älskar att göra. Jag anade inte att någon lade märke till mig och att jag senare skulle få erkänsla, säger hon.

Sjukvården i Sydsudan står inför stora utmaningar:

— Vi har så många nödsituationer här och bristen på personal är skriande. Vi måste därför arbeta mycket. Vägarna är dåliga och situationen är värre under regnperioden. Sjukhusen kan ligga så långt från människorna att det slutar med förlossningar på vägen. Vissa går över 20 kilometer för att komma till närmaste sjukhus, säger Magdalen Awor.

Ibland är det nätverket som gäller, berättar hon och förklarar:

— Någon kan behöva en ambulans men saknar möjlighet att kommunicera med sjukhuset eftersom mobiltelefoni i Sydsudan fungerar dålig. Några använder cyklar, vilket riskerar de ofödda barnens liv.

Guardian of Life Award

Den katolska sjuksköterskan, som i sitt arbete känner sig stärkt av sin tro, fördömer de negativa aspekter av Sydsudans kultur vilka begränsar kvinnors förmåga att fatta egna beslut, även när det gäller hälsan:

— En ung kvinna som har värkar kan inte åka till sjukhuset förrän hennes make och hans familj tillåter det. Ibland orsakar denna beslutsprocess förseningar, och när patienten förs till sjukhuset är det ibland för sent, säger hon.

Fattigdomen påverkar också barnmorske- och sjuksköterskestudenterna, som inte kan delta i undervisningen när de inte kan betala skolavgifterna.

På frågan vad hon tänker göra med sitt pris svarar den ugandiska sjuksköterskan:

— Jag skall visa mina elever hemma i Rumbek hur det lönar sig att behandla patienter med hjärtat. När man har att göra med människor som behöver läkarvård är det viktigt att bemöta dem med kärlek. Om man inte gör det saktar man ner deras läkningsprocess. Man driver också bort dem och vissa blir rädda att gå till sjukhuset, säger Magdalen Awor.

Läs hela reportaget i ACI Africa >>