Belgiskt barn till anonym spermadonator får skadestånd
I Belgien har ett barn, som fötts med hjälp av anonym spermadonation, fått skadestånd i en rättsprocess mot sin mammas läkare.
Barnet blev till 1982 efter att föräldrarna fått vetskap om pappans infertilitet. Läkaren föreslog konstgjord befruktning med pappans spermier. År 2019 ansökte den nu 39-årige mannen om registrering i en internationell dna-databas och fick då veta att en annan man, som nu är avliden, var den verkliga donatorn och att han har flera halvsyskon.
– Jag kontaktade min biologiska halvbror och fick veta att han var ett donatorbarn. Han hade blivit till genom anonym donatorinsemination på samma sjukhus som mina egna föräldrar hade behandlats på. Det kan inte vara en tillfällighet. Det kan inte ha gått till på något annat sätt än att jag själv blivit till med donatorspermier. Men det var inte i enlighet med det avtal som mina föräldrar hade ingått med läkaren, berättar mannen för belgisk media.
Upphov till liv
I en första instans förlorade han men i andra instans fastslog domstolen: ”Det kan endast ha skett på grund av läkarens försumlighet”. Mannen fick 2 500 euro i ersättning.
– Det kan finnas fler kvinnor här som inseminerats med donatorspermier och inte med sin partners, utan att ha fått information om det. Det är oroande. Rent konkret har de fått ett annat barn än de tror. Och barnen själva har också blivit lurade. Deras ursprung är annorlunda än de tror, och de kan ha flera halvsyskon utan att vara medvetna om det, säger Stephanie Raeymaekers, som arbetar med för donatorfödda personer.
Liknande stämningar har misslyckats på grund av preskriptionstiden, som i Belgien i fall av ”olagligt utövande av läkaryrket” endast är fem år:
– Inget donatorbarn vet vid fem års ålder att det härstammar från sin läkare. Jag förstår att denna preskriptionstid gäller för till exempel byte av en höft eller en hjärtklaff. Men det här handlar om att ge upphov till liv, säger Stephanie Raeymaekers.
Källor: BioEdge (bioedge.org) och Nieuwsblad (www.nieuwsblad.be)