Den kinesiska forskaren He Jiankui är tillbaka i forskningen

22 februari 2023

Kinesen He Jiankui chockade forskarvärlden 2018 när han meddelade att han hade modifierat arvsmassan hos tvillingflickor och ytterligare ett barn för att göra dem mindre mottagliga för aids. Han ser inga skäl till att be om ursäkt för sina misstag under experimentet.

Det sågs som en forskningsskandal och retade upp den kinesiska regeringen. Hans experiment fördömdes som ett ”riskabelt, etiskt kontroversiellt och medicinskt omotiverat förfarande med otillräckligt samtycke från de berörda familjerna”. Läs mer >> 

He Jiankui försvann snart ur bilden och dök upp först vid rättegången där han dömdes till tre års fängelse för ”olagliga medicinska metoder”.

– Jag har länge funderat på vad jag tidigare gjort. För att sammanfatta det i en enda mening: Jag gjorde det för snabbt. Jag behöver mer tid att tänka på det. Det är en komplicerad fråga, säger han i en intervju i den brittiska tidningen The Guardian.

Fortsatte experimentet

Trots att arvsmassan i ett av embryona innehöll oönskade fel fortsatte han experimentet och implanterade dessa embryon för att uppnå en ivf-graviditet. Sedan tvillingarna föddes 2018 och ytterligare en flicka 2019 har man inte hört något från dem. Läs mer >> Kina har sett till att skydda deras identiteter:

– Tvillingarna Lulu och Nana lever ett normalt, fredligt och ostört liv och vi bör respektera dem. Vi respekterar patienternas privatliv och för min del sätter jag familjens lycka i första och den vetenskapliga upptäckten i andra hand, säger He Jiankui.

Efter att ha lämnat fängelset förra året startade han ett institut för forskning om sällsynta sjukdomar. Där vill han undersöka och bota genetiska sjukdomar hos barn och vuxna – men inte embryon. Denna återgång till forskningen väcker frågor om huruvida forskare som har gjort sig skyldiga till vetenskaplig oredlighet bör accepteras i forskarvärlden. En del genmodifieringsexperter anser att de verktyg som används ännu inte är säkra att använda på människor, eftersom de skulle införa förändringar i dna som skulle föras vidare från generation till generation. Läs mer >> 

Källor: The Bioethic Observatory (bioethicsobservatory.org) och BioEdge (bioedge.org)