Far till 550 barn

11 april 2023

En man som blev far till 550 barn stäms av en nederländsk kvinna och en stiftelse för barn till spermadonatorer för att han har gett upphov till för många barn.

Den 41-årige musikern, som är nederländare och bor i Kenya, är biologisk far till minst 550 barn. Sperman donerades till minst 13 kliniker i Nederländerna och utomlands samt enskilda kvinnor som sökte en donator för heminsemination via mötesplattformar och sociala medier. Han lämnade felaktiga uppgifter om antalet barn som blev till. Enligt klinikernas riktlinjer får donatorn donera till maximalt 25 barn eller till 12 familjer för att förebygga inavel, incest och psykiska problem för donatorbarnen.

Kvinnan, som stämmer honom, födde ett av hans barn 2018:

— Om jag hade vetat att han redan hade gett upphov till fler än hundra barn hade jag aldrig valt den här donatorn. När jag tänker på vilka konsekvenser detta kan få för mitt barn mår jag illa och jag blir osäker på framtiden: hur många fler barn kommer det att bli? Att vända sig till domstol är det enda sättet att skydda mitt barn, säger hon.

Stiftelsens advokat Mark de Hek konstaterar att donatorn agerade olagligt:

— Detta beteende är farligt för donatorbarns psykiska välbefinnande och hälsa. Genom att ge sin fortplantningslust företräde agerar donatorn lagvidrigt. Dessutom bryter han mot klinikernas avtal och mot överenskommelserna med de blivande föräldrarna. De litade på hans löfte att han skulle bli far till max 25 barn, säger advokaten.

Donatorn har omnämnts i media vid flera tillfällen, 2018 sade han till New York Times:

— Jag är besviken över besattheten av siffror. Jag blev inte donator för några siffror utan av kärlek för att hjälpa föräldrar att förverkliga sin dröm. Jag kan inte förstå hur någon bara kan fokusera på siffror och se mina donatorbarn som ett nummer, säger mannen.

Källa: BioEdge (bioedge.org)