Flicka föddes frisk efter hjärnkirurgi i livmodern
Amerikanska läkare har opererat ett ofött barn, som hade en livshotande hjärnsjukdom. Den lilla flickan, som nu fötts frisk och bor nära Boston i USA, har skrivit historia. Hon är en av de första som genomgått experimentell hjärnkirurgi medan hon fortfarande var i livmodern.
Redan innan hon föddes utvecklade flickan ett livshotande tillstånd. Blod samlades i en 14 millimeter bred utbuktning i hennes hjärna. Detta tillstånd kunde ha lett till hjärnskador, hjärtproblem och andningssvårigheter efter födseln och kunde ha varit dödligt.
Föräldrarna deltog i en klinisk prövning för kirurgisk behandling i livmodern. Operationsteamet planerar efter framgången att behandla fler ofödda barn, eftersom man vid andra liknande hjärnsjukdomar skulle kunna dra nytta av samma tillvägagångssätt.
30:e graviditetsvecka
Barnets tillstånd upptäcktes under en rutinmässig ultraljudsundersökning i graviditetsvecka 30. Felet uppstod när en ven anslöt till en artär i hjärnan. Dessa två typer av kärl har olika funktioner och behöver hållas åtskilda: Artärer transporterar syrerikt blod bort från hjärtat med högt tryck, medan tunnväggiga vener transporterar blodet tillbaka i andra riktningen med lågt tryck. Man tror att foster med detta tillstånd i viss mån skyddas av moderkakan. Detta förändras dock i det ögonblick navelsträngen klipps vid födseln.
— Plötsligt blir det en enorm belastning på det nyfödda barnets hjärta. De flesta nyfödda med detta tillstånd blir mycket snabbt mycket sjuka. säger Darren Orbach, röntgenläkare vid Boston Children’s Hospital i Massachusetts.
I graviditetsvecka 34 fick mamman en ryggmärgsbedövning. Sedan placerades fostret i en lämplig position i livmodern så att hjärnan kunde nås framifrån. Innan operationen påbörjades fick fostret en injektion för att förhindra smärta och rörelse.
Föddes frisk
Med hjälp av ultraljudsbilder förde läkarna sedan en nål genom mammans buk, livmoderväggen och fostrets skalle in i missbildningen i hjärnan. En liten kateter fördes genom nålen för att föra in en rad små platinaslingor i den blodfyllda fickan. När de expanderade blockerade de den punkt där artären mötte venen.
Flickan föddes frisk några dagar senare. Ingreppet beskrivs i facktidskriften Stroke (doi.org/10.1161/STROKEAHA.123.043421) Enligt Darren Orbach behövde hon ingen behandling för missbildningen och hennes hjärna ser bra ut. Hon övervakades på sjukhuset i några veckor och är nu hemma och mår bra.
— Det här är en mycket elegant och spännande lösning på ett svårt problem. Vi måste invänta fler fall för att fastställa riskerna, men jag misstänker att med tanke på de mycket dåliga resultaten för nyfödda med allvarliga missbildningar kommer detta att vara vägen framåt, säger Ibrahim Jalloh, neurokirurg vid Cambridge University Hospitals i Storbritannien.
Källa: Heise (www.heise.de)