Första Barbiedockan med Downs syndrom

23 maj 2023

Leksakstillverkaren Mattel tillverkar för första gången en Barbiedocka med Downs syndrom. Med detta vill företaget bidra till att minska stigmatiseringen av personer med funktionshinder, meddelade det. Samtidigt skall fler barn kunna känna igen sig i dockorna.

Företaget samarbetade med National Down Syndrome Society (NDSS) i USA för att ”säkerställa att dockan representerar en person med Downs syndrom på ett korrekt sätt”. Designen följde rekommendationer från organisationer som stöder personer med trisomi 21 och deras närstående.

— Det här betyder mycket för vår grupp, som för första gången kan leka med en Barbie som liknar oss. Denna Barbiedocka skall påminna oss om att vi aldrig skall underskatta kraften i representation, säger Kandi Pickard, verksamhetschef för NDSS, i ett pressmeddelande.

Den nya dockan har en kropp som skall likna kvinnor med Downs syndrom. Ansiktet är till exempel rundare och näsryggen är platt. Hennes klänning är gul- och blåblommig med fjärilar vilket står för stöd till personer med Downs syndrom. Hon bär också rosa ortopediska hjälpmedel på sina underben och fötter.

Källan: Die Zeit (www.zeit.de)