Georgien vill förbjuda kommersiellt surrogatmoderskap

30 augusti 2023

Georgiens premiärminister Irakli Garibashvili meddelade i juni att kommersiella surrogatarrangemang nu endast kommer att tillåtas för landets medborgare. Detta kommer att sätta stopp för en blomstrande surrogatverksamhet. Premiärministern hänvisar till säkerhetsrisker för surrogatmammor och barn samt risken för människohandel.

Lagförslaget ligger nu hos Georgiens parlament:

— Vi tror att det kommer att godkännas under hösten och träda i kraft den 1 januari 2024, säger premiärminister Irakli Garibashvili i sitt meddelande.

Enligt hälsominister Zurab Azarashvili kommer förändringen att gälla utlänningar, som vill använda konstgjord befruktning med donerade ägg, och pekade på ”oetiska och dåliga metoder” på grund av slapp reglering av surrogatmoderskap.

— Dessa inkluderar barnförsäljning och organhandel. Eftersom frågan lämnades oreglerad kunde vi inte spåra vart dessa barn tog vägen, säger hälsominister Zurab Azarashvili.

Det blir även förbjudet för jurister att bekräfta avtal från och med detta datum. Hälsoministern föreslår att surrogatarrangemang för landets medborgare endast tillåts på altruistisk basis, inte på kommersiell.

Ekonomiska svårigheter har fått många kvinnor att erbjuda tjänsterna till låga priser, vilket gjort landet attraktivt för utlänningar, som står för 98 procent av den kommersiella surrogathandeln.

Utnyttjar fattigdom

Kommersiellt surrogatmoderskap är förbjudet i de flesta västländer på grund av risken för exploatering och utnyttjande av barn. Förbud i Indien (läs mer >>) och Ryssland (läs mer >>) har lett till att man vänt sig mot Georgien som ett alternativ. Ukraina har också utarbetat ett lagförslag för ett förbud mot kommersiellt surrogatmoderskap om inte den tilltänkta föräldern är gift med en medborgare i Ukraina. Läs mer >> 

Det finns kvinnor som är kritiska till lagförslaget, som kommer att stänga av ett sätt att kompensera för låga löner. Den 31-åriga tvåbarnsmamman Maya berättar för radiokanalen Radio Free Europe att hennes man har flera jobb och ändå saknar familjen pengar efter att ha betalat hyran:

— Vem kommer att gå med på att bli surrogatmamma om vi inte längre får adekvat ersättning? Vi gör det därför att vi har det svårt, säger Maya.

Källor: BioEdge (bioedge.org), Radio Free Europe (www.rferl.org), Christian Network Europe (cne.news) och Law Society Gazette (www.lawsociety.ie)