Mus med två pappor och ingen mamma – fortplantningens gränser tänjs

10 april 2023

Med hjälp av stamcellsteknik har japanska forskare lyckats skapa möss med två fäder och ingen mor. Metoden väcker många etiska frågor och krav har ställts på laglig reglering av mänskliga experiment.

Katsuhiko Hayashi vid universitetet i Osaka använde sig av genteknik för att skapa sju musungar genom att omvandla han-stamceller till ägg. Hayashi tillkännagav detta vid det tredje internationella toppmötet om att göra förändringar i människans arvsmassa i London nyligen. Forskningsresultaten har ännu inte publicerats i en fackgranskad tidskrift.

Efter att embryona skapats placerades de i en ”surrogatmamma”. Vissa forskare tror dock att det kommer att vara möjligt att utveckla en konstgjord livmoder så att musungen kan växa i ett laboratorium.

Nyttan mot riskerna

Denna utveckling innebär att det skulle kunna bli möjligt för homosexuella män att få genetiskt besläktade barn – även om experterna säger att detta ligger långt fram i tiden. Metoden håller fortfarande på att förfinas. För tillfället är framgången begränsad – endast sju möss föddes av 630 överförda embryon. Men alla de sju var friska och fertila.

Förutom de tekniska hindren finns det många etiska komplikationer med tanken på att två män – eller till och med en enda man – skall kunna skapa ett barn. Förtjänar inte varje barn en mor och en far? Betyder detta att kvinnor är överflödiga? Hur är det med surrogatmammorna? Hur många embryon och foster behöver dö för att fullända metoden?

Bioetikern Wesley J. Smith uppmanar till försiktighet: ”Bara för att vi kanske kan komma på hur vi skall slå knut på naturen betyder det inte att vi skall göra det. Det är hög tid att lagreglera mänskliga experiment inom detta biotekniska område innan det är för sent”, skriver han i National Review.

Källor: BioEdge (bioedge.org) och National Review (www.nationalreview.com)