Naturlig familjeplanering bidrar till fungerande förhållanden

21 februari 2023

Allt fler kvinnor väljer bort de klassiska hormonella preventivmedlen. Ett hormonfritt och naturligt alternativ för att undvika graviditet – respektive för att uppnå graviditet – är naturlig familjeplanering, som till och med kan överträffa preventivmedlens säkerhet när de används på rätt sätt.

Naturlig familjeplanering (NFP), samlingsnamnet för de observationsmetoder som gör det möjligt att säkert bedöma när kvinnans ägglossning infaller, är en samling metoder som lär par hur man kan undvika eller uppnå graviditet genom att lära kvinnan (och vanligtvis även mannen) att observera och spåra de naturliga tecknen på infertilitet och fertilitet under menstruationscykeln. Att undvika eller medvetet ha samlag under de fertila dagarna är ett effektivt sätt att undvika respektive uppnå graviditet. Läs mer >> 

Unga par har höga ambitioner när det gäller ett fungerande förhållande. De vill fortsätta känna att deras kärlek för dem närmare varandra på alla områden, även i den fysiska intimiteten. I en amerikansk studie från 2020 undersöktes sannolikheten för skilsmässa bland gifta kvinnor som genomgått sterilisering eller använde hormonpiller och kondom som metod för familjeplanering. Läs mer >> 

Äktenskapen gick bättre

Det jämfördes med par som använt NFP. Studien publicerades i den oberoende tidskriften Sage journals (https://doi.org/10.1177/0024363920930875) och visar att äktenskapen gick bättre för par som använde NFP: ”om gifta kvinnor använt sig av naturlig familjeplanering (NFP) var detta förknippat med 58 procent lägre sannolikhet för skilsmässa än bland kvinnor som inte använt sig av NFP”.

I Österrike driver Elisabeth Rötzer Institutet för naturlig familjeplanering. I en intervju i nyhetstjänsten International Family News berättar hon varför det är viktigt att sprida metoden:

– Varje kvinna har en cykel med fruktbara och ofruktbara dagar. För mig som kristen betyder detta dock mycket mer – NFP har sina rötter i Guds skapelseplan för äktenskapet. Det är hans gåva till alla gifta par för att de skall kunna leva ett ansvarsfullt föräldraskap. Det är inte alltid lätt att leva på denna väg, framför allt när det gäller tiden av avhållsamhet. Men med hans hjälp är NFP den väg som gör att kärleken till varandra fördjupas mer och mer, särskilt när vi går igenom svåra tider tillsammans. Jag uppmuntrar alla att börja använda NFP och lita på Guds hjälp, säger Elisabeth Rötzer vars far, läkaren Josef Rötzer, utvecklade och publicerade preventivmetoden som utgår från kvinnans morgontemperatur.

Källor: MercatorNet (mercatornet.com) och International Family News (ifamnews.com)