Påven bromsar Frankrikes dödshjälpslag

19 september 2023

Frankrike verkar vara redo att legalisera assisterat självmord, men kommer att skjuta upp presentationen av sitt nya lagförslag om vård i livets slutskede till efter påve Franciskus besök i Marseille den 22–23 september.

Lagförslaget, som ursprungligen planerades till början av månaden, kommer att omfatta dödshjälp. Exakta detaljer har ännu inte avslöjats, men den långa debatten om vård i livets slutskede tyder på att detta kommer att göra det möjligt för människor att hjälpa andra att avsluta sina liv. Läs mer >> 

På grund av kyrkans motstånd mot alla former av dödshjälp ansåg Frankrikes regering uppenbarligen att det var bättre att vänta med att avslöja dessa detaljer tills efter att påven avslutat ett möte med biskopar från Medelhavsområdet i Marseille den 22–23 september och firat en offentlig mässa där.

Opinionsundersökningar visar att en majoritet i Frankrike förespråkar en möjlighet till hjälp att avsluta livet under snävt definierade villkor, men den nuvarande lagen tillåter på sin höjd sedering för att dämpa smärtan före döden. De som motsätter sig dödshjälp menar att möjligheterna till palliativ vård är föga kända och underutnyttjade. Läs mer >> 

Detaljerna

Detaljerna i lagförslaget blir avgörande. Det kommer sannolikt att tillåta assisterat självmord – patienten intar själv det dödliga medlet – snarare än dödshjälp som ges av någon annan. Hur, när och hur ofta patienter uttrycker sin vilja att dö, om de måste vara obotligt nära döden och vem som avgör detta kommer också att granskas noga.

Kritiker nämner ofta de nederländska och belgiska exemplen som ett ”sluttande plan” som de vill undvika. Ländernas från början strikt begränsade liberaliseringslagar har långsamt utvidgats till den grad att även oroliga tonåringar ibland kan begära dödshjälp.

Frankrikes president Emmanuel Macron, som har nära band till påve Franciskus, kommer att ta emot honom vid ankomsten. Påven betonade förra månaden att han var ”på väg till Marseille men inte till Frankrike”.

Källa: The Tablet (www.thetablet.co.uk)