Portugal: Fjärde och sista presidentvetot mot dödshjälp

28 april 2023

Portugals president Marcelo Rebelo de Sousa har lämnat sitt veto en fjärde och sista gång mot parlamentets lagförslag om att avkriminalisera dödshjälp. Nu är det inte längre möjligt för honom att ingripa mer. Om parlamentet röstar igenom förslaget ändå, kan han inte hindra det.

Han har uttalat att hans invändningar mot lagförslaget handlar om hans egen uppfattning i frågan, inte om något lagtekniskt, varför han inte anser att förslaget behöver behandlas av författningsdomstolen ännu en gång.

I Portugal ska presidenten medverka i processen att offentliggöra nya lagar som antagits. Enligt regelverket måste han göra det även om det är en lag han motsatt sig.

”Tvungen att offentliggöra”

Rebelo de Sousa säger att han kommer att fullgöra denna plikt, oavsett om parlamentet tar hänsyn till hans ”mycket specifika önskemål” eller röstar igenom lagen i den version han har lämnat veto mot. I så fall ”är det inte dramatiskt”, säger han. Han medger att han kommer att vara ”tvungen att offentliggöra” lagförslaget ändå.

Presidentens tvivel gäller frågan vem som ”definierar patientens fysiska oförmåga att själv administrera dödliga läkemedel, samt vem som skall garantera medicinsk övervakning under läkarassisterat självmord”.

Respekt har vid ett flertal tillfällen rapporterat om turerna kring Portugals parlaments strävan att legalisera dödshjälp. Läs mer >> 

Källor: Portugal Posts (portugal.postsen.com) och Portugal Resident (www.portugalresident.com)