Rekordunga barn föddes och mår bra

15 maj 2023

Tvillingarna Adiah och Adrial föddes i Toronto i Kanada i mars förra året i graviditetsvecka 22. Adiah vägde endast lite över 300 gram och hennes bror Adrial lite över 400 gram. Guinness rekordbok har erkänt dem som världens mest för tidigt födda tvillingar. Barnen är ett år gamla och blir starkare för varje dag.

Föräldrarna Kevin Nadarajah och Shakina Rajendram hade i nio år kämpat att få barn. Efter ett missfall 2021 blev Shakina överlycklig när hon fick reda på att hon väntade tvillingar bara några månader senare.

Allt gick bra fram till mars, under femte graviditetsmånaden, när smärtorna började:

— Kevin körde mig fort till vårt lokala sjukhus och vi fick veta att förlossningen hade startat och att tvillingarna skulle komma för tidigt. Jag kände i hjärtat att de skulle övervinna utmaningarna, berättar Shakina Rajendram.

Med en förlossning vid 21 veckor och fem dagar klargjorde läkarna att det nästan inte fanns någon chans att tvillingarna skulle leva så länge även om de överlevde födseln. Under förlossningen överfördes Shakina Rajendram till ett specialistsjukhus för för tidigt födda barn.

Allvarliga problem

Eftersom tvillingarna var så tidigt födda och underutvecklade hade de allvarliga problem med lungorna, matsmältningsproblem och benbrott. Deras hud lossnade när man tog bort den kirurgiska tejpen.

— Det var många skrämmande stunder, särskilt tidigt. Flera gånger under de första veckorna var vi nära att förlora barnen. Vi ville inte sova eftersom vi inte visste om de fortfarande skulle leva när vi vaknade, berättar mamman.

Ettårsdagen

Men tvillingarna fortsatte att kämpa och med tiden gick de upp i vikt och tog sig igen de allvarligaste svårigheterna. Efter fem månader på sjukhus kunde Adiah åka hem den 11 augusti förra året och hennes bror Adrial följde efter en vecka senare.

— Det är fortfarande en lång väg kvar att gå när det gäller tillväxten av hjärnan, hjärtat och lungorna, eftersom de kom så tidigt, men de klarar sig anmärkningsvärt bra. Vi vet inte vad framtiden har att erbjuda, men vi tvivlar inte på att Adiah och Adrial kommer att fortsätta utvecklas och klara sig bra, säger barnläkaren Prakest Shah.

Förra månaden firade tvillingarna sin ettårsdag. Kanadas läkartidning, Canadian Medical Association Journal, skriver om fallet. (doi: 10.1503/cmaj.221276)

Källor: CBSNews (www.cbsnews.com) och Right to Life UK (righttolife.org.uk)