Stor surrogatskandal i Grekland

04 september 2023

Grekland skakas av en skandal där en ledande fertilitets- och surrogatklinik har stängts av polisen. Nio anställda arresterades och nyfödda hålls under polisbevakning.

Trots att endast altruistiskt surrogatmoderskap är tillåtet, dvs. surrogatmamman ersätts för ”rimliga kostnader”, har fertilitetskliniken Mediterranean Fertility Institute tjänat stort på sin surrogatverksamhet. Den grekiska polisen uppskattar att varje barn kostade mellan 70 000 och 100 000 euro, eller till och med så mycket som 120 000 euro.

Nio anställda på kliniken har gripits och anklagas nu för människohandel, illegal adoption, köp och försäljning av genetiskt material och embryon, förfalskning av medicinska journal i syfte att sälja genetiskt material, falska läkarintyg, fiktiva äktenskap och bedrägeri i kombination med kroppsskada. Klinikens dokumentation om barnen verkar vara bristfällig.

Fattiga kvinnor utnyttjas

Enligt den grekiska polisen har ett traffickingsyndikat utnyttjat fler än 160 fattiga kvinnor från länder som Ukraina, Rumänien, Moldavien, Georgien och Albanien och övertalat dem att bli äggdonatorer och surrogatmammor i Grekland. Syndikatet skall även ha organiserat olagliga adoptioner och erbjudit förfalskade fertilitetsbehandlingar.

Flera personer från Australien och Europa har kommit till Kreta men de får inte träffa de barn de har beställt förrän släktskapet är säkerställt. Regeringen har även tagit över ansvaret för de frysta embryona. Sam Everingham, global chef för Australiens surrogatagentur Growing Families, berättar för media att den utpekade fertilitetskliniken har varit den största leverantören av surrogatbarn i Grekland – och att hälften av de tilltänkta föräldrarna kommer från Australien.

Källor: BioEdge (https://bioedge.org) och NeoKosmos (https://neoskosmos.com)