Universitet i North Dakota erbjuder barnomsorg till ensamstående

06 juni 2023

Katolska University of Mary i North Dakota i USA har börjat erbjuda barnomsorg, boende och gemenskap till unga ensamstående mammor som studerar.

I mängden av studenter och lärare på campus vid University of Mary är två bebisar en vanlig syn. Studenterna vinkar till dem i korridorerna, erbjuder sig som barnvakt när deras mammor har lektion och delar måltider med dem på en restaurang på campus. En professor vid universitetet i Bismarck i North Dakota kallar barnet Lucia, med sina mörka flätor och sin livliga personlighet, för sin favoritstudent, och en annan professors fru älskar att passa barnet Augustine medan mamman har lektion.

— Studenterna här älskar bebisar. Det känns tryggt att när barnvaktsplanen inte fungerar och jag tar med mig Lucia till lektionen, alla i rummet är glada att se henne. Det gav mig självförtroende att kunna återvända till universitet för att avsluta min examen efter min oplanerade graviditet, säger Katie, Lucias mamma.

För närvarande finns två unga mammor i S:t Teresa of Calcutta Community for Mothers vid University of Mary, ett program som erbjuder gratis barnomsorg, kost och logi och annan hjälp till kvinnor efter oväntade graviditeter medan de avslutar sina studier.

Enligt Jerome Richter, rektor vid University of Mary, började idén till programmet 2019, när ett katolskt par som erbjöd skolan ekonomiskt stöd frågade om ”något mer” kunde göras för att erbjuda ”hjälp till en ung ensamstående mor för att kunna slutföra sin akademiska utbildning”.

Ta emot 20 mammor

Därefter började universitetet undersöka och förbereda ett program för ensamstående mammor. Den planerade lanseringen försenades på grund av pandemin 2020, men startade kort efter att Dobbs-beslutet upphävde Roe mot Wade i juni 2022. Läs mer >> Fler katolska universitet har nu börjat erbjuda hjälp till unga mammor.

— De behöver fortfarande betala terminsavgift. Vi kan hjälpa dem att hitta de nödvändiga stödprogrammen. Det finns statligt stöd och statliga lån. De går inte härifrån med en gratis utbildning, utan med en utbildning som de har förtjänat genom att arbeta hårt, men samtidigt får de stort stöd av dem som finns runt omkring dem, berättar Jerome Richter.

Skolan är beredd att ta emot så många som 20 unga mammor, antingen gravida eller med småbarn, och det finns förhoppningar om att kunna utöka detta i framtiden.

— När mina studiekamrater och professorer sade att de skulle göra allt de kunde för att hjälpa mig att återgå till studierna fick jag tillbaka självförtroendet. Att kunna bo på campus låter mig ha kvar collegeupplevelsen och vara med i gemenskapen, berättar Lucias mamma Katie.

Källa NCRegister (www.ncregister.com)