USA:s representanthus fördömer attacker mot pro-lifers

news image
25 januari 2023

USA:s representanthus har antagit en resolution som fördömer abortvänliga attacker som förekom i efterdyningarna av upphävandet av Roe mot Wade mot personer och grupper som arbetar för livet. Representanthuset uppmanar Biden-administrationen att ställa militanta abortförespråkare till svars.

Efter att USA:s högsta domstol i maj 2022 läckte ut sitt beslut att upphäva Roe mot Wade har angreppen på pro-life-individer och grupper, inklusive graviditetscenter och kyrkor, ökat dramatiskt. Läs mer >> 

Den ökända militanta abortförespråkande gruppen Jane's Revenge förklarade att det var ”fritt fram” att angripa graviditetscenter, när domen upphävdes i juni, och förklarade att de skulle ”finna glädje” i att attackera pro-lifers. Samma grupp hotade senare att ”skjuta på” deltagare vid ett pro-life-möte i en katolsk lokal i Nebraska.

Nyligen visade en undersökning att det ägt rum 22 gånger fler attacker (135 totalt) riktade mot pro-life-personer än tvärtom mellan den 3 maj och den 24 september 2022. FBI bekräftade också att majoriteten av det abortrelaterade våldet därefter har begåtts av abortförespråkande personer. Läs mer >> 

Till följd av angreppet mot pro-life-personer i USA röstade USA:s representanthus nyligen med 222 mot 209 röster för en resolution som ”fördömer den senaste tidens attacker, vandalism, våld och skadegörelse mot pro-life-anläggningar, grupper och kyrkor”.

Upprätthålla säkerheten

Representanthuset uppmanar också Biden-administrationen att använda alla lämpliga brottsbekämpande myndigheter för att upprätthålla den allmänna säkerheten och skydda rättigheterna för anläggningar, grupper och kyrkor som arbetar för livet.

En liknande resolution förkastades i juli förra året när abortförespråkande demokrater hade majoritet i representanthuset. Efter det amerikanska mellanårsvalet i november förra året kontrolleras huset nu av republikaner som är för livet.

Några demokrater är dock också kritiska till resolutionen för att den endast fördömer attacker mot anläggningar som arbetar för livet och inte inkluderar incidenter som involverar abortcenter.

— Jag ansluter mig till mina demokratiska kollegor och motsätter mig å det starkaste alla former av politiskt våld. Det är något som den här resolutionen inte gör. Den här resolutionen misslyckas med att erkänna årtionden av väldokumenterat våld mot den reproduktiva hälsovården i det här landet, och genom att misslyckas med detta misslyckas vi alla, säger Lizzie Fletcher (D-Texas) till tidningen The Hill.

Källor: The Hill (thehill.com) och SPUC (www.spuc.org.uk)