Världens högsta dödshjälps-tal i Quebec

news image
24 januari 2023

Den kanadensiska provinsen Quebec har den högsta andelen dödsfall genom dödshjälp och assisterat självmord i hela världen, enligt Michel Bureau, ordförande för provinsens kommission för vård i livets slutskede. Samtidigt förbereder sig landet på att ge dödshjälp även till psykiatripatienter.

Läkarassisterat självmord har inte varit tillåtet i Quebec förrän 2016 medan det i Nederländerna och Belgien har varit lagligt sedan 2002. Enligt Michel Bureau är dryga fem procent av dödsfallen resultatet av läkarassisterat självmord i Quebec. I Nederländerna är det knappt under fem procent och i Belgien dryga två procent. I resten av Kanada har siffrorna ökat stadigt till dryga tre procent år 2021.

I en artikel om dödshjälp i tidningen The New Atlantis varnar författaren att ”ett av de största skälen till oro är den enorma omfattningen av Kanadas dödshjälpsprogram. Man kan lämpligen jämföra med Kalifornien, som legaliserade läkarassisterat självmord samma år som Kanada, 2016, och har ungefär samma befolkning, knappt 40 miljoner invånare. År 2021 dog i Kalifornien 486 personer genom assisterat självmord. I Kanada var det samma år 10 064 personer”.

Ses som vård

Även Michel Bureau är förvånad över hur lätt Quebecborna har accepterat läkarassisterat självmord. Han tror att det beror på att assisterat självmord hanteras som vård och inte som dödshjälp.

— Quebecs invånare som får läkarassisterat självmord befinner sig i livets slutskede. De har ett lidande som inte kan lindras och de uppfyller alla kriterier. Kommissionen för vård i livets slutskede analyserar alla ansökningar om dödshjälp för att se till att de följer lagen, förklarar Michel Bureau.

Georges L'Espérance, neurokirurg och ordförande för Quebecs förening för dödshjälp, är inte förvånad över ökningen:

— Förutom en större medvetenhet om att läkarassisterat självmord finns tillgängligt, betyder det också att patienterna är mer medvetna om sin värdighet och sin egen autonomi och det är det de önskar. De vill ha kontroll ända till slutet, menar Georges L'Espérance. Läs mer >> 

Psykisk sjukdom

Medan Kanada förbereder sig för att utvidga sin dödshjälpslag till att även omfatta personer med psykisk sjukdom, ifrågasätter vissa kanadensare – däribland många av landets läkare – om landets program för dödshjälp redan har gått för långt och för snabbt. Läs mer >> 

Psykiater Madeline Li minns den första patienten hon hjälpte att dö, ungefär en månad efter att Kanada legaliserade dödshjälp 2016.

— Jag minns hur surrealistiskt det var, säger Madeline Li, psykiater vid Princess Margaret Hospital i Toronto till nyhetstjänsten BBC.

Hon tittade till sin patient den dagen, frågade om hon hade rätt musik och fått rätt sista måltid och om hon var säker på att hon ville fortsätta. Det ville patienten, som var dryga 60 år gammal och led av äggstockscancer. Fem minuter senare var kvinnan död.

— Första gången var det som att störta ner för ett stup. Sedan går tiden och det normaliseras, berättar Madeline Li, som sedan dess övervakat hundratals fall av läkarassisterat självmord.

Källor: BBC (www.bbc.com), The New Atlantis (www.thenewatlantis.com) och BioEdge (bioedge.org)